BM’de yaklaşık 40 saat kesintisiz müzakerelerin ardından tarihi anlaşma
Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışılan anlaşma, biyoçeşitliliği ülkelerin ulusal deniz yetki alanlarının ötesinde korumayı amaçlıyor.
Denizlerin yaklaşık üçte ikisini kaplayan bu alanda iklim değişikliği, avlanma ve gemi trafiği gibi konular biyolojik çeşitliliği olumsuz etkiliyor.
Anlaşma, bu bölgelerdeki balıkçılık faaliyetlerine kısıtlama getirirken, deniz mayınlarına, deniz ulaşım yollarına ve arama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirecek.
"A victory for multilateralism." 🌊
UN member states have finally agreed to a text on the first international treaty to protect the high seas.@AJEnglish https://t.co/A5OkrAZjqa #Ocean #HighSeas #HighSeasTreaty #OceanAction #BlueThread #SDG14+ pic.twitter.com/rUwjIMC61b
— Gemma Parkes 🌊 (@gemissima) March 5, 2023
İklim değişikliğiyle mücadele bağlamında değerli bir adım olarak fiyatlandırılan anlaşmanın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Tüm tarafları tebrik ediyorum. Daha güvenlisi için birlikte çalışmaya devam edeceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyorum. şimdiki ve gelecek nesiller için daha sağlıklı, dirençli ve üretken bir okyanus.”
That feeling 🥹🐬 Watch the emotional moment UN official Rena Lee announces a major breakthrough in protecting our oceans.
Read more about the significance of the treaty here: https://t.co/hKmy7iq7D7 pic.twitter.com/Ej2IsEHUxo— SBS News (@SBSNews) March 5, 2023
Anlaşmanın BM’de resmen kabul edilmesi bekleniyor. Bunu takiben BM ülkeleri imzaya açılacak anlaşmaya taraf olup olmayacağına karar verecek.