Tarım Sigortası Poliçe Sayısı Artıyor
İL MÜDÜRÜ İHTİMA “TARSİM ÖNEMLİ BİR GÜVENCESİDİR”
Son zamanlarda daha sık yaşanan iklim değişikliği ve ani hava olayları hayatın birçok alanını etkiliyor. Bu durum dış koşullara bağlı üretime dayalı tarım arazilerinde de görülmektedir. Şiddetli sağanak ve dolu, tarım alanlarında eserlerin zarar görmesine ve kaybolmasına neden olabilir.
İzmir’de yaşanan ani sağanak ve dolu olayları nedeniyle tarım alanlarında bölgesel kayıplar tespit edildiğini belirten ve konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İtina, “İklimsel yağışlara karşı artık tedbirli olmalıyız. olaylar. Bolluk ve bereket dediğimiz yağışlar, tarımın verimliliği açısından bizleri sevindirirken, bazen bu olayların olumsuz tezahürü, ne yazık ki çiftçilerimizin büyük emek ve özveriyle yetiştirdikleri tarım ürünlerinin zarar görmesine neden olabiliyor. Bu, doğada dünyanın genel bir döngüsüdür ve önlem her zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle üretici de sigorta bilinci ile ürününü korumalıdır.
TARSİM Değerli Bir Güvence
Beslenme açısından yaşamın devamlılığı ve geleceği açısından tarımsal çalışmaların büyük değer taşıdığını belirten İhtimam, özellikle salgın döneminde gıda ve beslenmenin ne kadar değerli olduğunu tüm dünyanın anladığını söyledi. Bakım “Tarım Geleceğimizdir. Bunu her platformda dile getiriyoruz. İzmir bir tarım kentidir ve bu ülkede tarımsal üretime en fazla katkı sağlayan illerden biridir. Yaptığımız her çiftçi toplantısında, her eğitimde, üreticilerimizle gece gündüz yaptığımız her toplantıda, bu kentte tarım eserlerinin korunmasının ne kadar değerli olduğunu ortaya koyuyoruz. İzmir Tarım İşletmesi olarak düzenlediğimiz her çiftçi eğitim ve toplantısında Tarım Sigortaları Havuzu’nun değerini anlatan bir bölüm ekledik. TARSİM değerli bir teminattır. Afet ile birlikte %80’e varan kayıp ve kayıplar yaşanabilir. Bunu son dolu olaylarında Kemalpaşa, Bayındır ve Torbalı’da ayrı ayrı gördük.”
Tarım Sigortası Poliçe Sayısı Artıyor
İzmir’de TARSİM’e ilginin yıllar geçtikçe artma eğiliminde olduğunu belirten İhtimam, “2020’de 37 bin 138 olan poliçe sayısı 2021’de yüzde 9,8 artarak 40 bin 788’e, 2022’de ise yüzde 9,8 arttı. %19,2 ile 48 bin. 612 adete ulaştı. TARSİM sigortasının yaygınlaşması için sigorta primlerinin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Yani üreticimiz sigorta yaptırdığında aslında prim tutarının yarısını ödüyor. Tüm eğitimlerimizde bu farkındalığı sağlamak ve üreticilerimizi TARSİM’e yönlendirmek için çalışıyor, devletimizde gerekli desteği veriyor. Üreticilerimiz Tarım Sigortası yaptırmak için daha fazla beklemesinler. Onların emekleri bizim için çok değerli. Olası aksiliklerle emeklerinin boşa gitmesini istemiyoruz” dedi.
TARSİM Neleri Kapsar?
TARSİM ile bitkisel üretim, seracılık, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayat, su ürünleri, hayvan hayat ve arıcılık sigortaları olmak üzere bitkisel ve hayvansal üretim branşlarında sigorta sağlanmaktadır.
Dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve sel riskleri ile kara, hava ve deniz araçlarının zarar görmesi, tarla çalışmalarında yaban domuzu, sebze ve çilek kaybı, hasatta boy kaybına neden olan yağmur kaybı pamuk işlerinde dönem, ayçiçeklerinde ayçiçeği. Ek kuş kaybı riskleri ile tam paket olarak sağlanır. Ayrıca kar pulu (ağaç ve fidan) gibi doğal afetler ile yangın, haşere ve hayvanlarda meydana gelebilecek salgın hastalıklar ve zehirlenmeler nedeniyle oluşan kayıplar gibi doğal veya tesadüfi durumlar da TARSİM kapsamındadır. Ayrıca kuru tarım işlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazında kuraklık verim sigortası sağlanmaktadır. Opsiyonel çalışmaya ve üretim sahasının şartlarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Hayvanlarda yaban domuzu, araç çarpması, don ve yağmur, hırsızlık ve terör riskleri riskinden dolayı işin veriminin düşmesi gibi üreticinin talebine göre kapsam genişletmesi yapılabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı