Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Güney Afrika Ticaret Heyeti Düzenledi
Ege Mobilya Kağıt ve Ahşap Eşya İhracatçıları Birliği, 2-5 Ağustos tarihlerinde Afrika kıtasının üçüncü büyük ekonomisine sahip Güney Afrika Cumhuriyeti’ne mobilya sektörü için Ticaret Heyeti düzenliyor.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Uzak Ülkeler Stratejisi” doğrultusunda, 18 ihracatçı firmamızdan 50’ye yakın yabancı firmanın katılımıyla gerçekleşen ve Türkiye’nin en önemli ticari ortağı olan Sub- Sahra Afrikası, Afrika kıtasının 3. büyük ülkesidir. Güney Afrika Cumhuriyeti’ne Sektörel Ticaret Heyeti düzenliyoruz. 150’ye yakın ikili iş görüşmesine imza atılacak. Güney Afrika Cumhuriyeti bölgesindeki diğer 13 ülkeye ticaret kapısıdır” dedi.
2022’de yüzde 30 artışla 672 milyon dolar ihracat
Başkan Gürle, “İhracatçılarımıza yeni pazarların kapılarını aralamak için hedef ülke olarak seçilen Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 2020 yılında yaklaşık 518 milyon dolarlık mobilya ihraç ederken, 2022 yılında yaklaşık 672 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirdik. Heyet, Birliğimizin yıllar sonra düzenlediği ilk sektörel ticaret heyeti olma özelliğini de taşıyarak, “Heyete gösterilen yoğun ilgiden memnun kaldık. İhracatçı firmalarımız pazarın avantajlarından en üst düzeyde faydalanacaktır. İzmir mobilya sektörünün gelişimi için en değerli bölgelerden biridir. Bunun için gerekli know-how şirketlerine sahibiz.” dedi.
“Hedefimiz marka değeri yüksek, tasarım odaklı bir Ege Mobilyası”
Ali Fuat Gürle, “Amacımız, tasarım odaklı, marka değeri yüksek bir Ege Mobilya üst kimliği ile mobilya ihracatından elde edilen katma değeri artırmaktır. Şubelerimizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Güney Afrika’ya bir heyet programı yürütüyoruz. Güney Afrika’da bir heyet programı yürütüyoruz” dedi. “Daha da artarak devam etmesi için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde, ara vermeden sürdüreceğiz. Aralık ayında İsrail, 2024 yılı başında ise Suudi Arabistan heyetleriyle önümüzdeki dönemde yurt dışı pazarlama faaliyetlerimizi hızlandıracağız” dedi.
Türkiye, Güney Afrika’nın mobilya ithalatında 16. sırada
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, “2022 Güney Afrika mobilya ithalat rakamlarına göre açık orta başkan yüzde 50 pay ve 338 milyon dolar ile Çin olurken, Çin’i takip ediyor. Sırasıyla 46 milyon dolarla Polonya ve 34 milyon dolarla Almanya.” diye konuştu.”Türk markası ve Türkiye’nin algısı son derece olumlu, kaliteli ve uygun fiyatlı olarak biliniyorlar. Pazarda Türk markası tercih ediliyor” dedi.
“İnşaat malzemelerine olan talebin de artması bekleniyor”
Güngör sözlerini şöyle tamamladı: “2021 yılsonu itibarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 19 milyon dolara mal olan 3 müteahhitlik projesi üstlenildi. Hızla şehirleşen Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ise yüzde 70’in üstlenildiği varsayılıyor. 2030 yılına kadar nüfusun büyük bir kısmı şehirlerde yaşayacak. Sürdürülebilir kentsel tasarımlar ve mekansal planlama çözümlerine olan ihtiyacın inşaat sektörü için değerli fırsatlar sunmaya devam edeceği düşünülürken, bu süreçte yapı ve iş makinelerine olan talebin artması bekleniyor. .-İZMİR